fbpx

Какво е Ардуино и защо е подходящо за мен?

Arduino е електронна платформа с отворен код, базирана на лесен за използване хардуер и софтуер. Платките на Arduino могат да четат всякакъв вид входове – светлина от сензор, пръст върху бутон или съобщение в Twitter – и да го превърнат в изход – активиране на двигател, включване на светодиод, публикуване на нещо онлайн. Можете да кажете на вашата платка какво да прави, като изпратите набор от инструкции към микроконтролера на платката. За да направите това, вие използвате езика за програмиране Arduino (базиран на Wiring) и софтуера Arduino (IDE), базиран на Processing.

Благодарение на своето просто и достъпно потребителско изживяване, Arduino се използва в стотици хиляди различни проекти и приложения. Средата за програмиране на Arduino е лесна за използване от начинаещи, но достатъчно гъвкава за напреднали. Работи на Mac, Windows и Linux.

Учителите и учениците го използват, за да създават евтини научни инструменти, да доказват принципи на химията и физиката или да започнат с програмирането и роботиката. Дизайнери и архитекти изграждат интерактивни прототипи, музиканти и художници го използват за инсталации и за експериментиране с нови музикални инструменти. Arduino е ключов инструмент за научаване на нови неща. Всеки – деца, любители, художници, програмисти – може да започне да човърка, просто следвайки инструкциите стъпка по стъпка на комплекта или споделяйки идеи онлайн с други членове на Arduino общността.

В тази страница са събрани препоръчани видеа, туториали и книги, които да представят както кодирането, така и електрониката чрез забавни, увлекателни и практически проекти. Не се изисква предишен опит. Представените проекти стимулират критичното и креативно мислене, както и уменията за решаване на проблеми.

Кое Ардуино да избера?

Ние от Vactor.BG предлагаме три главни опции, с които може да започнете своето Ардуино приключение:

Подходящ за начинаещи в електрониката. Съдържанието му позволява направата на няколко проекта, за запознаване с основите на Ардуино.

Ultimate Kit-a е нашият най-продаван продукт. Той предлага голямо разнообразие от сензори и актуатори, които позволяват направата на много различни проекти. Препоръчва се както за начинаещи, така и за напреднали.

Надгражда Ultimate Kit с няколко допълнителни сензора.

Как да започна?

Arduino IDE

След като сте се сдобили със своето Ардуино, е необходимо да си изтеглите средата за програмиране – Arduino IDE – от тук. Налична е за Windows, Mac и Linux. 

Examples

В случай, че досега не сте работили с Ардуино, препоръчваме ви да започнете с примерите, които са вградени в средата за програмиране Arduino IDE. Може да ги намерите тук.

Препоръчана литература

Програмиране в среда Arduino – Светослав Енков – Книга на български език с подробно описани проекти и бази на програмирането.

Arduino Project Hub – общост с хиляди проекти.

GreatScott!

YouTube каналът съдържа много различни проекти с различни платки, подплатени с подробно описание, схеми за свързване и код – автоматизация на дома и ежедневни задачи, тест на модули и експерименти.

Arduino

Oфициалният канал на Ардуино. Множество начални проекти с подробно описание, схеми за свързване и код.